Навіщо читати дітям

Автор: Ira Stashko
Навіщо читати дітям

Книги розвивають мовлення малюка та його емоційність, спонукають допитливість, відкривають цілий світ, - такі загальні корисні властивості отримує дитина від читання. А тепер давайте розберемо детальніше: більше 10 причин, чому це важливо.

1. Зв’язок «батьки-дитина»

Читання викликає почуття близькості, в процесі якого дитина з народження звикає до голосу батьків, вчиться довіряти і відчувати безпеку.

2.  Комунікативні навички 

Чим частіше дитині читають книжки, тим швидше вона почне говорити. Про це і не тільки ми говорили в статті "Дитина погано говорить: як уникнути цієї проблеми?" Слухаючи казки та оповідання, дитина проживає ситуації разом із головними героями. Таким чином, вона вчиться правилам поведінки й особливостях спілкування. Дуже гарна для цього книга "ВудЛенд: велике будівництво", де зображено багато різних діалогів і показані, як можна реагувати на подібні життєві історії.

3. Збагачення словникового запасу

Протягом всієї книги можуть зустрічатися слова, які зазвичай не використовуються в повсякденній мові, тому вони доповнюють словниковий запас дитини. А це, у свою чергу, допомагає в розвитку уяви, комунікативних навичкам, що в майбутньому дають дитині легкість в принйнятті рішень, вмінню висловлювати свої думки і вести діалоги, конструктивно доводити свою точку зору.

4. Поява цікавості

Книга активно стимулює бажання вчитись і дізнаватись нове. Діти прагнуть розгадувати загадковий світ, який приховують книги. Їм цікаво, як виглядає той будинок, яким чином він може взлетіти і чому це взагалі можливо.

5. Розвиток уяви

Книга вмикає дитячу фантазію на відміну від мультфільмів, де всі образи вже готові і тобі не потрібно думати. Більш детально про це розповідаємо в статті "Як розвивати уяву в дитини і чому це важливо". Прочитані слова ми перетворюємо в образи, тим самим стимулюємо розвивати нашу уяву. Так дитина уявляє собі героїв і світ, в якому вони живуть, по-своєму. Наша книга "ВудЛенд: велике будівництво" допомагає у розвитку фантазії, адже там зображений свій особлвий світ.

6. Робота зі страхами

У ранньому дитинстві у малюка формується здатність справлятися зі своїми страхами. Баба Яга, злий вовк, страшні монстри, злі роботи та й інші негативні і навіть досить страшні персонажі допомагають дитині в цьому. Вона вчиться не боятися і шукає різні шляхи, які допомагають їй стати сміливішою. Так вона дорослішає і долає свої страхи разом із героями, що призводить до виховання характеру і становлення дитини як особистості.

7. Почуття "співпереживати" та "співчувати"
Дитина переживає все те, що відбувається з героями книг і приміряє на себе. Тут вона вчиться розрізняти добро і зло, добре й погане, ким би і на чиєму боці вона хотіла бути. Тут вона відчуває і напругу, переймаючись за героїв, і полегшення, коли уявний ворог таки переможений. Завдяки цьому дитина починає вивчати світ емоцій і розуміти, як працювати з ними.

8. Адаптація до дорослого життя 

Книга допомагає навчати дітей на власному прикладі. У книзі "ВудЛенд: велике будівництво" саме на це робиться акцент, адже головні герої - двоє друзів Марк та Емма показують, як помічати радість в простих речах, як йти до своєї цілі, чому важлива підтримка і віра в себе. Діти виносять уроки з оповідань і чарівних казок.

9. Відповіді на питання

Перед тим, як дитина піде в садочок чи в школу, вона вчиться і пізнає цей світ самостійно і за допомогою дорослих. Тому в бібліотеці малюка неодмінно мають бути енциклопедії та пізнавальні книги. У таких книгах дитина знаходитиме відповіді на питання: якою була першою магшина, чому важкий літак підіймається в небо і не падає... Так дитина усвідомить, що в книгах можна знайти цікаву і потрібну для себе інформацію.

10. Концентрація уваги

Під час читання зростає концентрація уваги, адже дитина вчиться уважно слухати. Щоб поринути в розповідь і збагнути що да як, дитина максимально зосереджена та уважно прислуховується до кожного слова оповідача. Це покращує її концентрацію.

11. Розвиток пам’яті

Читання розвиває пам’ять. Так-так! Намагаючись зрозуміти історію, діти «зберігають» у своєму мозку багато даних. Вони мають запам'ятувати і тримати в голові головних героїв, звідки вони і чому з ними сталась ця пригода. Таким чином, тренується і покращується пам’ять.

Дитяча бібліотека має формуватись з книжок різних жанрів, адже це спонукає дітей до всебічного розвитку. А ви просто будьте поруч, частіше беріть книгу і читайте як самі, показуючи приклад, так і для дитини.

WoodLand. Спогади назавжди❤️